0,00 € (0)
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 EUR

Ujel me je dež!

Zima se kar noče in noče posloviti. Temperature ostajajo nizke, za kolesarjenje večkrat celo tako nizke, da so neprijetne. Če pa se na temperaturo še nekako lahko prilagodimo, so pa lahko dežne kaplje čez rob, da kolesarjenje postane vse prej kot užitek. Velika večina rekreativnih, pa tudi tekmovalcev se ob primeru dežja sploh ne odpravi na cesto. Kar je seveda prav in predvsem s stališča rekreacije, tudi pravilno.

Obstaja cel kup kolesarske opreme, ki olajša kolesarjenje v dežju. Dežne galoše, rokavice , specialne jakne … Ampak tokrat ne bom pisal o tem.

Pisal bom s perspektive, da se v dežju vozimo le, če nas ta ulovi sredi vožnje.

 

Na kaj je potrebno biti pozoren v vožnji v dežju?
Cesta je spolzka. Prilagodite hitrost čez ovinke in pa križišča. Lahko zmanjšajte tudi tlak v gumah.

Ob možnosti dežja imejte s seboj v žepu tudi dežno jakno. Oblecite se takoj ko začne deževati ali preidete na mokro cestišče. Poskrbite, da bo oblačenje varno. Najboljše se je ustaviti.

Vidljivost! Vaša in vas!
Če vozite z očali poskušajte imeti stekla čim bolj čista. Najboljše jih je zgolj spirati z vodo iz bidona. Če se preveč čisti z rokami vam lahko pesek in ostala umazanija, ki prileti s cestišča poškodujejo stekla. Imejte svetla oblačila ali svetilno sredstvo. V dežju vas ostali udeleženci težje opazijo in tudi manj pričakujejo na cesti. Zato poskrbite predvsem sami zase. Lučke so IN!

Ne pretiravajte z dolžino! Ob temperaturah pod 15°C (predvsem pod 10°C) se telo na kolesu hitro ohladi. Na začetku tega sploh ne opazimo, a čez čas nas začne kljub vsej opremi hitro »tresti«. Ko smo enkrat »podhlajeni« se le stežka ogrejemo nazaj.
Povečajte intenzivnost saj le ta ohranja višjo telesno temperaturo.

Če vozite v skupini se postavite tako, da vam ne šprica direktno v oči z zadnjega kolesa kolesarja pred vami. Zadaj zaradi nižje intenzivnosti tudi prej postane hladno. Zato se pri narekovanju tempa na prvi poziciji menjujte bolj pogosto ali pa celo kolesarite vsak sam (brez zavetrja).

Po vožnji se čim prej stuširajte s toplo vodo in zaužijte nekaj tople tekočine! Oblecite se nekoliko več, kot bi se sicer.

 

Zapisal: Robi Jenko

Naročite se na e-novice

Prijavite se v naš seznam naročnikov naših e-novic. Tako boste seznanjeni z novostmi o akcijah in izdelkih.

* Strinjam se s prejemanjem email sporočil
Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje VELO d.d. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja. Odjava ali izbris podatkov je možno prek e-maila info@velo.si
Copyright © 2018 - 2021 VELO d.d., vse pravice pridržane.