0,00 € (0)
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 EUR

Oblačila in prehodno obdobje

Letni časi niso več merilo za izbiro oblačil na kolesih? Kaj točno mislim? Februarja je bilo že 24 stopinj Celzija in nato čez 5 dni ob isti uri le 5°C. Torej, kako se sploh pravilno obleči?

Če se držimo modrosti starejših ljudi, bomo ostali v dolgih oblačilih čim dlje v pomlad in nato v kratkih globoko v jesen. In če se bomo tega res držali, ne bomo zgrešili.

Temperatura se meri na 2m višine, v senci. V tistih belih hišicah. Vedeti moramo, da je temperatura meter niže ali pa 20cm nad tlemi že povsem druga. Da o senčnih legah ne govorimo. Spomladi je zemlja ohlajena in jeseni segreta.

Sončna lega na dvorišču in jasno nebo sta lahko faktorja, ki nas zavedeta in ko štartamo z vožnjo nam ob hitrosti in »vetru« hitro postane jasno, da smo se premalo oblekli.

Naj preidem k bistvu. Ne glede na to ali imate vrhunske specializirana kolesarske  drese ali pa preprosta športna oblačila vam svetujem, da se postopoma oblačite manj ali več. Oblačite se po sistemu čebule, tako, da lahko na klanec kakšen kos oblačila celo slečete ali pa ga zgolj spredaj na zadrgi odprete. Torej, pomembno je, da ima vsaka plast naprej od aktivnega perila (prvi sloj-švic majica po domače) zadrgo. Tako se lažje slečemo in oblečemo. S tem se izognemo nenehnemu vlečenju oblačil preko glave in snemanju čelade. Pod čelado vztrajajte s kakšnim slojem. Najbolj popularni so  večnamenski trakovi oziroma tako imenovani buffi. Tu vam svetujem, da imate v žepu vedno kakšnega rezervnega, ker če se na vzponu preveč prepotite ni slabo če ga zamenjate in se spustite s suho glavo. V žep ali torbico je dobro dodati še kakšno vetrovko ali brezrokavnik. Za daljše spuste ali pa če nas kolesarjenje povede do večernih ur, ko temperatura že počasi ali sedaj kar hitro pada. Večkrat rečemo, da takoj »ko gre sonca zadaj« postane mrzlo. Kolena imejte pokrita vsaj do 15 stopinj nad ničlo. Raje tudi pri 20°.  Če z oblačili zgrešimo, predvsem v smer, da smo premalo oblečeni, se kakšno urico še da potrpeti. Ko pa enkrat kolesarimo dlje in nas enkrat zares zazebe je lahko užitka v vožnji kaj kmalu konec. Tudi telo porabi preveč energije za gretje in tako smo posledično hitreje utrujeni.

Sistem čebule, sloj na sloj, postopnost in rezervni kosi oblačil in dodatkov so tisto na kar nikar ne pozabite, ko se v tem obdobju, ko se temperatura spreminja iz tedna v teden, odpravljate na vožnjo

Naročite se na e-novice

Prijavite se v naš seznam naročnikov naših e-novic. Tako boste seznanjeni z novostmi o akcijah in izdelkih.

* Strinjam se s prejemanjem email sporočil
Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje VELO d.d. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja. Odjava ali izbris podatkov je možno prek e-maila info@velo.si
Copyright © 2018 - 2021 VELO d.d., vse pravice pridržane.