Oblačila in prehodno obdobje

Letni časi niso več merilo za izbiro oblačil na kolesih? Kaj točno mislim? Februarja je bilo že 24 stopinj Celzija in nato čez 5 dni ob isti uri le 5°C. Torej, kako se sploh pravilno obleči?

Če se držimo modrosti starejših ljudi, bomo ostali v dolgih oblačilih čim dlje v pomlad in nato v kratkih globoko v jesen. In če se bomo tega res držali, ne bomo zgrešili.

Temperatura se meri na 2m višine, v senci. V tistih belih hišicah. Vedeti moramo, da je temperatura meter niže ali pa 20cm nad tlemi že povsem druga. Da o senčnih legah ne govorimo. Spomladi je zemlja ohlajena in jeseni segreta.

Sončna lega na dvorišču in jasno nebo sta lahko faktorja, ki nas zavedeta in ko štartamo z vožnjo nam ob hitrosti in »vetru« hitro postane jasno, da smo se premalo oblekli.

Naj preidem k bistvu. Ne glede na to ali imate vrhunske specializirana kolesarske  drese ali pa preprosta športna oblačila vam svetujem, da se postopoma oblačite manj ali več. Oblačite se po sistemu čebule, tako, da lahko na klanec kakšen kos oblačila celo slečete ali pa ga zgolj spredaj na zadrgi odprete. Torej, pomembno je, da ima vsaka plast naprej od aktivnega perila (prvi sloj-švic majica po domače) zadrgo. Tako se lažje slečemo in oblečemo. S tem se izognemo nenehnemu vlečenju oblačil preko glave in snemanju čelade. Pod čelado vztrajajte s kakšnim slojem. Najbolj popularni so  večnamenski trakovi oziroma tako imenovani buffi. Tu vam svetujem, da imate v žepu vedno kakšnega rezervnega, ker če se na vzponu preveč prepotite ni slabo če ga zamenjate in se spustite s suho glavo. V žep ali torbico je dobro dodati še kakšno vetrovko ali brezrokavnik. Za daljše spuste ali pa če nas kolesarjenje povede do večernih ur, ko temperatura že počasi ali sedaj kar hitro pada. Večkrat rečemo, da takoj »ko gre sonca zadaj« postane mrzlo. Kolena imejte pokrita vsaj do 15 stopinj nad ničlo. Raje tudi pri 20°.  Če z oblačili zgrešimo, predvsem v smer, da smo premalo oblečeni, se kakšno urico še da potrpeti. Ko pa enkrat kolesarimo dlje in nas enkrat zares zazebe je lahko užitka v vožnji kaj kmalu konec. Tudi telo porabi preveč energije za gretje in tako smo posledično hitreje utrujeni.

Sistem čebule, sloj na sloj, postopnost in rezervni kosi oblačil in dodatkov so tisto na kar nikar ne pozabite, ko se v tem obdobju, ko se temperatura spreminja iz tedna v teden, odpravljate na vožnjo

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih