image

         HARO KOLESA


KOLESA HARO - VIZIJA PROIZVAJALCA

Kolesa Haro - vizija proizvajalca

Ljudje vedno znova in znova ugotavljajo, da se najboljši vozniki že leta in leta zanašajo le na najboljše produkte in opremo, ki jih imajo na voljo. HARO-vi profesionalni vozniki se nedvomno spoznajo na BMX kolesa. Lahko bi celo rekli, da so BMX! In s tem razlogom smo se odločili, da tega ne bomo več posebej izpostavljali. Radi pa bi dodali naslednje…

…v prihodnjih letih boste videli še veliko novih in starih svetovno znanih obrazov, ki bodo vozili za HARO. Za podjetje HARO to pomeni zelo veliko spodbudo. Njihov najbolj znan obraz je nedvomno Ryan Nquist. FREESTYLE Team veteran, ki za HARO vozi že 10 neverjetnih let!

Profesionalni vozniki pomagajo podjetju HARO kreirati odlična kolesa. Vendar v podjetju HARO ne pozabljalo komu so ta kolesa namenjena. Namenjena so vam! Vsakemu posamezniku s svojim individualnim stilom vožnje in nastavitvami kolesa.

Vas rotor ovira pri vašem stilu vožnje? Ni problema. Enostavno ga odstranite. Če vozite novi FORUM PRO ali COUNTERPART, lahko odstranite tudi vijake in vložke za rotor. Nekateri kolesarji se radi vozijo z enim parom ''PEGS'', drugi z dvema, nekateri pa jih sploh ne uporabljajo. Nekateri kolesarji se radi vozijo po poteh, drugi po cestah in ulicah, večina pa se rada vozi povsod. In ravno to je najboljša lastnost HARO koles – vi se odločite kaj in kje bi radi vozili.

Kolo si je vedno potrebno izbrati zaradi velikosti, barve ali lastnosti, ki vam ustrezajo. Nikakor pa ne zato, ker je opremljeno bolj za mestno vožnjo ali pa za vožnjo po skate parku ali za po stezah. V življenju ne potrebujete takšnega ustroja in prav tako ga ne potrebujejo v podjetju HARO.

V izdelavo in sestavo koles HARO so vložili veliko duše in srca. Bob Haro je pred 30 leti ustanovil to podjetje, ter izumil šport FREESTYLE BMX, v katerem lahko uživate tudi danes. Od takrat se pri HARU ni veliko spremenilo – še vedno proizvajajo kolesa zato, ker so tako prijetna za vožnjo. Prepričani so, da bi bil na to ponosen tudi Bob Haro in prepričani so, da ste na to ponosni tudi vi.

HARO gorska kolesa so ustvarjena za vožnjo po neravnih terenih. Z njimi se lahko vozimo po blatnih in neasfaltiranih poteh. Zato pa je seveda potreben poseben dizajn. V primerjavi s cestnimi kolesi so bolj robustna, da ustrezajo takšnemu neprijaznemu terenu.

Kadar kupujemo gorsko kolo ne moremo preprosto vstopiti v trgovino in kolo kupiti. Vsako kolo služi svojemu namenu. Pri izbiri kolesa moramo upoštevati tudi to, da ustreza naši osebnosti, je v obsegu našega proračuna in nam seveda vrača vložena sredstva v obliki užitka v vožnji. Pri izbiri kolesa sta pomembna faktorja tudi udobje in varnost. Najbolj pomembno je, da je kolo res vredno svojega denarja.

HARO gorska kolesa imajo širše, grčaste gume, ki zagotovijo boljši oprijema terena in boljšo vpojnost udarcev. Pri modernih kolesih je sprednje vzmetenje že standardno. Polno vzmetenje – tako spredaj kot tudi zadaj – pa postaja vse bolj pogosto.

Gorska kolesa HARO imajo krmila pritrjena z ročaji. Krmila ''riser'' so narejena drugače kot druga, ravna krmila. Postajajo vedno bolj popularna, ker nimajo podaljšanega konca. Vedno manj tekmovalcev uporablja krmila, ki imajo podaljšan konec.

Gorska kolesa imajo običajno 26'' ali 559 mm kolesa. Na trgu pa je že veliko koles dosegljivih z 29'' ali 622 mm kolesi. Ta diameter se običajno uporablja pri normalnih cestnih kolesih. Tam so ta kolesa poimenovana kot 700c.

Haro

 

HARO gorska kolesa so zelo lahka. Z njimi se enostavneje vzpenja po strminah in hkrati nudijo boljše pospeševanje. So zelo stabilna in prilagojena vašemu stilu vožnje. Zelo dobro absorbirajo vibracije in kar je tudi pomembno – so zelo lepo stilno oblikovana.

Za izdelavo zmogljivih in močnih koles uporabljajo najboljše komponente. Boljše sposobnosti kolesa lahko zagotovijo že z nadgradnjo nekaterih delov kolesa, ki ga npr. naredijo lažjega in hkrati bolj elegantnega.

HARO gorska kolesa imajo zelo dobre lastnosti tudi pri spustih, ker so zelo stabilna. Vožnja z njimi je zelo udobna in prijetna. Imajo trdno in prožno strukturo, ki zagotavlja, da je njihova življenjska doba zelo dolga.

Zelo so popularna med najboljšimi tekmovalci na svetu. Primerna so tudi zaradi preprostosti v dizajnu, saj so popravila zelo enostavna. Kolo je dovolj močno za pogumnejše kolesarje, ki se ne bojijo zahtevnih terenov. Seveda pa v takšnih primerih kolo postane malo manj udobno.

HARO gorska kolesa so zelo cenjena tako med tekmovalci kot tudi med rekreativnimi kolesarji. So ena najboljših gorskih koles, ki so primerna za vsak žep.
 
Podjetje HARO je leta 1978 ustanovil Bob Haro. Bob je začel skromno. Kar v svoji sobi je zdeloval sprednje kolesarske tekmovalne tablice za številke. Povpraševanje po teh dizajnerskih tablicah je kmalu preseglo proizvodnjo, ki ji ni bil kos en sam mož. Prvotno ime podjetja s sedežem v Torrance-u v Kaliforniji je bilo HARO DESIGNS in se je oblikovalo leta 1980.
 bmx haro kolo(HARO FREESYLER 1983)

Skupaj s širjenjem podjetja so se večali tudi uspehi Boba Hara v FREESTYLE BMX. Potoval je po vsej ZDA in izvajal prikaze radikalnih trikov in načinov vožnje, ki jih do takrat ni videl še nihče. Bob si je s tem zaslužil naziv ''Oče Freestyla''. V osemdesetih letih se je podjetje HARO hitro širilo. Svojo linijo produktov je razširilo v mednarodno mrežo. Ko je bil razcvet BMX koles na vrhuncu, si je podjetje prislužilo sloves inovativnega, ''top-of-the-line'' BMX in FREESTYLE podjetja. Prodaja je obsegala od BMX in FREESTYLE koles do dodatne opreme za ta športa. Najbolj popularni kolesi pri BMX/FREESTYLE kolesih sta bili Master in Sport.

Prva HARO kolesa so bila proizvedena v podjetju Torker. Ko je Haro leta 1982 predstavil svojo linijo tekmovalnih hlač, se je sponzorstvo Torker in Maxa končalo.

Poškodbe so prisilile Boba, da je opustil tekmovanja. Podjetje HARO pa je naredilo sledeč korak in sestavilo seznam najbolj talentiranih voznikov. Med njimi so se znašli: Mike Dominguez, Ron Wilkerson, Brian Blyther, Dave Nourie, Dennis McCoy, Mat Hoffman, Mike King, Pete Loncarevich in še mnogo drugih. Ti tekmovalci so osvojili skoraj vse naslove, ki jih je bilo možno osvojiti – tako v BMX kot v FREESTYL-u.

bmx haro kolo (HARO MASTER 1984)
 
Mediji so podjetju HARO začeli namenjati izjemno pozornost. Postavili so ga na mesto vodilnega v proizvodnji koles. Osredotočili so se na top model ''Master'' in bolj enostaven model ''Sport''.
bmx haro kolo(HARO MASTER 1984)
bmx haro kolo(HARO SPORT 1985)

Leta 1986 je podjetje HARO na novo osnovalo top model ''Master'' in z njim poželi izjemen uspeh. Ta BMX še danes velja za enega najlepše oblikovanih, z unikatnimi HARO 1 komponentami, posebno barvo čez kromiran okvir in vilice ter unikatno izdelanimi flip-up pegs. ''Master'' je leta 1986 izšel v TEAM ISSUE NEON zeleni barvi z vsemi originalnimi deli in postal zelo cenjen pri zbirateljih.

Ker je bil ''Master'' leta 1986 tako cenjen, so ga v letu 1987 ponovno izdelali samo zato, da so zmanjšali stroške modela iz prejšnjega leta.

Leta 1988 je Bob HARO svoje podjetje prodal večjemu kolesarskemu podjetju in privolil v petletno pogodbo kot svetovalec. Tako je lahko nadaljeval z inovativnostjo pri proizvodnji izdelkov in ohranjal visoko cenjen ugled podjetja. Po izteku petletne pogodbe je Bob zapustil podjetje in ustanovil podjetje za grafični dizajn, ki še danes skrbi za najboljše dizajne in marketinške usluge za veliko število podjetij.
 
bmx haro kolo(HARO MASTER 1987)
Leta 1993 je bilo podjetje HARO ponovno prodano. Tokrat je šlo v roke skupini investitorjev, ki jo je vodil Jim Ford, od leta 1981 podpredsednik v podjetju HARO. Z neodvisnostjo in pod vodstvom Jima kot predsednika podjetja, je HARO zopet preusmeril svojo pozornost na Bobovo prvotno vizijo in začel s ponovnim načrtovanjem BMX koles. Njihova prodaja je bila namreč od leta 1988 v upadanju.

V enem letu so bile zapolnjene glavne menedžerske pozicije in izpostavila se je nova prodajna mreža. Formirali so nov tim za tekmovanja, ki sta ga sestavljala super zvezdi: Dave Mirra in Ryan Nyquist.

 
bmx haro kolo (HARO MASTER 1988)
Popularnost športa je hitro dosegala nove višine, zahvaljujoč večji promociji na televizijskih programih kot npr.: ESPN's X-Games in NBC's Gravity Games. Sponzorirani tekmovalci na HARO kolesih so od leta 1996, ko so se začele X-Games, osvojili kar 10 zlatih medalij – največ od vseh proizvajalcev BMX koles, ki tekmujejo v tem športu. Z osmimi medaljami (6 od njih zlatih) je Dave Mirra eden najbolj odlikovanih X-Games atletov. Pred kratkim je HARO naredil velike korake, da bi si zagotovil svojo navzočnost tudi v MTB trgu. Za vožnjo s HARO kolesi sta podpisala pogodbo nekdanji UCI svetovni prvak v DOWNHILL tekmovanjih, Mike King in sedanji UCI svetovni prvak v CROSS COUNTRY tekmovanjih, Michael Rasmussen iz Danske.
Dave Mirra je pred kratkim zapustil HARO, da bi ustanovil svoje podjetje Mirra Bike Co.
 

Najboljši način za prepoznavanje odlik koles HARO je, da vam naštejemo česa od njih ne morete pričakovati. Podjetje HARO ni požrešna multinacionalka, ki ima na tisoče zaposlenih. So majhno podjetje, ki se nahaja v južni Kaliforniji.

· njihova dediščina izhaja iz prahu in zemlje (BMX, FREESTYLE, DIRT, JUMP, PARK)

· niso kopirni stroj, ki posnema vse kar se dobro prodaja na trgu

· ni jih strah tvegati (npr. patent vzmetenja ''Virtual Link suspension technology'')

· so skupina strastnih kolesarjev, ki so ponosni na to, da izdelujejo tako dobra kolesa

· za njihova kolesa pravijo, da so načrtovana od tekmovalcev za tekmovalce in preostale kolesarje

Če se še vedno sprašujete, kaj ve podjetje HARO, ki že desetletja izdeluje BMX kolesa, o izdelovanju dobrih MTB koles, naj vam odgovorimo na sledeči način:

  • BMX dirke so izredno kratke in proge neverjetno težke
  • enako velja za BMX FREESTYLE, PARK in DIRT JUMP
  • zmagovalno BMX kolo mora imeti kar največji oprijem, izkoristiti vsak gram pedalne sile in biti dovolj močno, da preživi številne udarce, hkrati pa mora biti dovolj lahko, da vam ni v breme

Pričakujete vi enake lastnosti od vašega gorskega kolesa?

Veliko podobne tehnologije, ki jo pri HARU uporabljajo že 25 let za izdelavo najboljših BMX koles, so uporabili tudi za izdelavo najboljših gorskih koles.

Če želite kolo za tekmovanja, ali če preprosto uživate, ko na progi dodobra zaprašite vaše prijatelje, ali če potrebujete krepko in zanesljivo gorsko kolo, ki vas bo popeljalo naokrog po strminah in dolinah, ima podjetje HARO prava kolesa za vas.

Haro kolesa Haro katalog izdelkov

Haro

Velo d.o.o. © 2009 Vse pravice pridržane. Izdelava in vzdrževanje Spletni donos d.o.o. WSI